Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

 



ο “Azur et Asmar” του, ένα παραμύθι κινουμένων σχεδίων με υπέροχα χρώματα, αλγερινομαροκίνικες μουσικές και ένα απλό μήνυμα: μαζί μπορούμε καλύτερα!
Να ψάξουμε, μας λέει ο σκηνοθέτης, ο καθένας να βρει την νεράιδα του γείτονά του,
να ψάξουμε να βρούμε τι μας ενώνει και όχι τι μας χωρίζει.
Μόνο έτσι θα φτιάξουμε ένα κόσμο όμορφο και αγγελικά πλασμένο
το πραμύθι έχει ως εξής:
H Jenane, η αραβικής καταγωγής μετανάστρια στην Γαλλία μεγαλώνει μαζί με τον γιο της τον Asmar και τον ορφανό από μητέρα Γάλλο Azur. Μαζί με το γάλα της σταλάζει στις ψυχές των παιδιών την αγάπη, την φιλία και την αφοσίωση.
Στα παραμύθια, με τα οποία τα νανουρίζει, τους μιλάει για την νεράιδα των τζίνι, που ζει φυλακισμένη σε ένα πύργο και περιμένει τον πρίγκιπα, που θα καταφέρει, να βρει τα μαγικά κλειδιά, θα ημερέψει το λιοντάρι και το δυνατό πουλί και θα την ελευθερώσει.
Τα παιδιά μεγαλώνουν και ο πατέρας του Azur πετάει στον δρόμο την Jenane και τον γιο της. Ο Azur πηγαίνει να σπουδάσει, όμως ήδη μέσα του έχει μπολιαστεί από τις ηθικές αξίες της καλής του γκουβερνάντας. Όταν γίνεται πια ένα όμορφο παλικάρι ξεκινά, να βρει την νεράιδα του παραμυθιού. Ναυαγεί στην άλλη πλευρά της θάλασσας. Συναναστρέφεται με τον απροσάρμοστο τυχοδιώχτη Crapoux.
Οι κάτοικοι της περιοχής βλέπουν στα γαλάζια μάτια του Azur την κακοτυχία. Μέσα στο συλλογικό υποσυνείδητο τα γαλάζια μάτια των σταυροφόρων, που έσπερναν την καταστροφή, ταυτίζονται με αυτά του γαλανομάτα ήρωα μας και η επιθετική συμπεριφορά τους αναγκάζει τον Azur, να παραστήσει τον τυφλό. Ο Azur βρίσκει τα δυο από τα τρία μαγικά κλειδιά και σαν από θαύμα βρίσκει και την παλιά του νταντά, που έχει γίνει πια μια πλούσια έμπορος. Γνωρίζει την πριγκίπισσα της περιοχής, την αξιαγάπητη Σαμψού Σαμπάχ και τον σοφό εβραίο παιδαγωγό της, τον ηλικιωμένο Γιαντόα.
Ο Azur και ο Asmar ξεκινάνε την περιπέτεια για την απελευθέρωση της νεράιδας των τζίνι. Κάτω από την αιγίδα της υψηλοτάτης Σαμψού Σαμπάχ, τις οδηγίες του σοφού Γιαντόα, που παίρνει ο όνομά του από το εβραϊκό γιαντ, που σημαίνει «χέρι» και τον αναγραμματισμό της λέξης γιοντέα, που σημαίνει «γνωρίζω» και την οικονομική χρηματοδότηση της Jenane, αψηφούν κινδύνους και δυσκολίες. Ξεπερνάνε όλα τα εμπόδια και με το τρίτο κλειδί, που εν τω μεταξύ έχει βρει ο Asmar, φτάνουν στο δωμάτιο της καλής νεράιδας των τζίνι λαβωμένοι, αλλά και οι δυο ταυτόχρονα.
Στο πρόβλημα, που προκύπτει, για το ποιος από τους δυο δικαιούται, να πάρει το έπαθλο, την καρδιά της όμορφης νεράιδας, την λύση την δίνει η ίδια η νεράιδα, που καλεί να έρθει κοντά τους η ξαδέλφη της, η νεράιδα των ξωτικών. Πέρα λοιπόν, από τα ψηλά βουνά της Ευρώπης έρχεται η νεράιδα των ξωτικών και όλα τελειώνουν με τον διπλό γάμο του Azur και του Asmar με τις δυο νεράιδες.

http://neraidokosmos1.wordpress.com/2007/10/02/azur/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου